maanantai 21. tammikuuta 2013

Edukemix pyytää palautetta oppimateriaalien toimivuudesta Moodlessa

Edukemix-hanke on tarjonnut vuonna 2012 mahdollisuuden käyttää Otavan sähköisiä oppimateriaaleja Moodle-alustalla. Pyydämme materiaaleja kokeilleilta palautetta sähköisellä palautelomakkeella.

Törmäsimme hankkeessa tekniseen hankaluuteen, joka on kertomisen arvoinen. Tarkoituksena oli testata samalla sähköisellä materiaalilla kolmen eri sähköisen oppimisalustan, ATutorin, OLAT:in ja Moodlen toimivuutta perusopetuksen käytössä. Nämä kolme valittiin siksi että 1) ne kaikki tukevat SCORM-standardin mukaisia materiaaleja ja 2) ne ovat avointa lähdekoodia.

Ajatuksena oli kokeilla, kuinka joustavaa SCORM-paketoitujen materiaalien käyttö on. SCORM on standardi, joka mahdollistaa oppimateriaalien siirtämisen oppimisalustalle tietyllä teknisellä tavalla paketoituna. Samalla se mahdollistaa myös paketoidun materiaalin siirtämisen alustalta toiselle.

Ongelmaksi muodostui se, että SCORM-standardi on kehittynyt voimakkaasti. Uusimmassa SCORM 2004-standardissa on sellaisia ominaisuuksia joita vanhemmassa SCORM 1.2 -standardissa ei ole. Emme hanketta käynnistäessämme tienneet, että nämä erot ovat niin suuria että uudemmalla standardilla tehtyjen pakettien muuntaminen vanhemman standardin mukaisiksi ei usein ole edes teoriassa mahdollista. Joka tapauksessa se on käytännössä käsityötä - jokainen paketti täytyisi muuntaa käsityönä. Meillä ei ole tähän tarvittavaa osaamista. Ei myöskään ole järkevää että kustantajat tukisivat useampaa rinnakkaista versiota etenkään kun uudempi standardi antaa niin paljon uusia mahdollisuuksia.

Tästä syystä johtuen meillä ei ole mahdollisuutta testata suunnitellusti ATutor- ja OLAT-oppimisalustoja suunnitellulla tavalla. Ne molemmat sisältävät tuen vain SCORM 1.2 -standardille. Näistä OLAT kehittyy voimakkaasti ja selvitimme mielenkiinnosta mitä SCORM 2004 -tuen saaminen maksaisi. Kyseisen kehitystyön kokonaishinta, noin 150 tuhatta euroa, oli niin suuri että se on pienen kehityshankkeemme ulottumattomissa.

Jos asiaa tarkastellaan koko maan näkökulmasta asiaa voidaan tarkastella toisinkin päin: minkä arvoinen asia on tekninen asia, joka mahdollistaa sähköisten oppimateriaalien kaupan irrallaan teknisistä alustoista? Tuoko lisääntynyt kilpailu mukanaan alempia hintoja, parempaa laatua ja lisää valinnanvaraa? Hanketta käynnistettäessä oli jo selvää että useimmat sähköisen oppimateriaalin ostajat haluavat ostaa könttäkaupan sijaan materiaaleja pienempinä kokonaisuuksina tai maksaa niistä käyttöperustaisesti.

Epäonnesta huolimatta olemme onnistuneet sen osoittamisessa, että on olemassa ainakin yksi avoimen lähdekoodin oppimisalusta, johon SCORM 2004 -paketoidut oppimateriaalit saadaan vietyä ongelmitta. Se on Moodle.

Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita, erityisesti Otavaa.

Hankkemme rahoittaja Opetushallitus on suostunut siihen, että jatkamme hanketta testaamalla erilaisten kosketusnäyttöjen ja taulutietokoneiden eli täppäreiden toimivuutta Kemin perusopetuksessa käytettävän Linux-käyttöjärjestelmän kanssa.

1 kommentti:

  1. Hei,

    Teillä on ollut varsin mielenkiintoinen hanke meneillään. Hanke käsittelee samaa ongelmakenttää, johon lähdimme itsekin hakemaan ratkaisua useita vuosia sitten jo.

    Tämä kommenttisi osuu ja uppoaa:

    "Jos asiaa tarkastellaan koko maan näkökulmasta asiaa voidaan tarkastella toisinkin päin: minkä arvoinen asia on tekninen asia, joka mahdollistaa sähköisten oppimateriaalien kaupan irrallaan teknisistä alustoista? Tuoko lisääntynyt kilpailu mukanaan alempia hintoja, parempaa laatua ja lisää valinnanvaraa? Hanketta käynnistettäessä oli jo selvää että useimmat sähköisen oppimateriaalin ostajat haluavat ostaa könttäkaupan sijaan materiaaleja pienempinä kokonaisuuksina tai maksaa niistä käyttöperustaisesti."

    Juuri tätä asiaa on ajanut Dikaios Oy viimeiset viisi vuotta eteenpäin. Nyt on kehitettynä Dikaios Cloud, e-oppimateriaalien pilvipalvelu, joka kokoaa eri sisällöntuottajien e-oppimateriaalit innovatiivisella tavalla yhteen. Mukana on useita eri sisällöntuottajia mm. juuri mainitsemasi Otava ja sen kaikki sähköiset oppimateriaalit. Kaikki helposti yhdestä paikasta, keskitetysti ja kustannustehokkaasti. Ja mikä parasta, palvelu on integroituna suoraan oppilaitoksen omalle verkko-oppimisalustalle kuten Moodleen. Nyt Dikaios Cloud on myös Peda.net-yhteensopiva. Mikäli oppilaitoksenne tai kuntanne haluaa olla e-oppimisen edelläkävijä, suosittelen lämpimästi tutustumaan palvelun ominaisuuksiin esim. Dikaios Cloud nettisivujen kautta tai referensseiltämme esim. Hämeenlinnan kaupungilta ja ottamaan yhteyttä.

    VastaaPoista